practice

Re :

Loop House

Go back

Raising the main living space above ground with internal courtyard reflects the traditional Khmer living

The Toul Kork residence is inspired by the environmental factors of the site, the views, vernacular Khmer architecture and the New Khmer Architecture style from the 1960s period.The goal of the house is not just a home; it’s a journey and a place for inspiring the future of architecture in Cambodia.

Year:

2015

Location:

Phnom Penh

GFA:

2015

Status:

Design Complete

Architectural Design Concept

The raised ground floor reflects the traditional Khmer house; the internal courtyard offers communal space, views and a break away from the solid building of the typical villas surrounding it. The loop connects all floors together by creating a visual dynamic to the space.

The exterior façade showcases deep shadow lines and a rhythm of vegetable columns that answers to the style of the new Khmer architecture and at the same time speaks contemporary green architecture. Lastly, the barrel vault shape roof acts as a beacon that mimics the iconic Islamic mosque that situated in Boeung Kak lake area and boosts a very special sleeping space in the inside.

More projects

We strive to design timeless and iconic spaces that people live and love in; spaces that will represent our culture and values to the future.

hello@reedgearchitecture.com